3

کدام بزرگراه‌های تهران بیشتر قربانی می‌گیرند؟ / رده‌بندی مرگ‌ در خیابان‌های تهران!

  • کد خبر : 295004
  • 06 اسفند 1401 - 9:02
کدام بزرگراه‌های تهران بیشتر قربانی می‌گیرند؟ /  رده‌بندی مرگ‌ در خیابان‌های تهران!
زلزله تصادفات ترافیکی در تهران همچنان قربانی می‌گیرد، تصادفات ترافیکی در شهر تهران در سال 1400 منجر به فوت 533 نفر شده است و براساس آخرین آمار ثبت شده در سال 99 ،32 هزار و 495 نفر در 16 هزار و 420 تصادف دچار جراحت شده‌اند.

به گزارش عصرشهروند، تصادفات ترافیکی در شهر تهران در سال ۱۴۰۰ منجر به فوت ۵۳۳ نفر شده است و براساس آخرین آمار ثبت شده در سال ۹۹  ،۳۲ هزار و ۴۹۵ نفر در ۱۶ هزار و ۴۲۰ تصادف دچار جراحت شده‌اند.

این تعداد تصادف تنها مربوط به تصادفات جرحی است و تخمین اولیه از تعداد تصادفات خسارتی بیش از ده برابر تصادفات جرحی است. حدود ۸۰ تا ۹۰ درصد افراد فوت شده در تصادفات شهر تهران، عابر پیاده یا راکب و سرنشین موتور هستند.سهم گروه‌های سنی سالمند در تصادفات عابر و گروه سنی جوان در تصادفات موتور بالاتر از سایر رده‌های سنی است.

بر اساس پژوهشی که شهرداری تهران به تازگی در خصوص تصادف های ترافیکی شهر تهران انجام داده اقدامات سال های گذشته در جهت کاهش تصادفات باعث کاهش ۴۰ تا ۵۰ درصدی تعداد فوتی ها در ده سال گذشته است. که این روند کاهشی کند شده و در برخی از سال ها با افزایش اندکی رو به رو بوده است.

بر اساس این پژوهش در سال ۹۹، ۸۸ درصد فوتی‌ها تصادفات رانندگی مربوط به خیابان‌های اصلی و بزرگراه‌ها بوده است که بیشترین سهم را عابرین پیاده داشته‌اند.

همچنین راکبین موتورسیکلت‌ها بیشتر در تصادفاتی که در بزرگراه‌ها رخ می‌دهد، جان خود را از دست داده‌اند.سهم تونل‌ها در تصادفات فوتی حداکثر دو درصد است که آن هم مربوط به راکب یا سرنشین موتورسیکلت است.بر اساس پژوهش منتشر شده بیشترین تراکم تعداد فوتی عابرین پیاده در محدوده بزرگراه‌های شهید زین الدین حدفاصل بزرگراه های باقری و امام علی، یادگار امام حدفاصل بزرگراه‌های شهید همت و آیت الله هاشمی، آزادگان حدفاصل آزادراه تهران ساوه، و بزرگراه شیخ فصل‌الله نوری، آیت‌الله سعیدی حدفاصل آزادگان تا فتح، آزادگان حدفاصل بزرگراه‌های تندگویان و رجایی و تقاطع بزرگراه آزادگان و بزرگراه آیت‌الله سعیدی است.

تراکم فوتی عابرین پیاده در خیابان‌های اصلی محدوده مرکزی شهر نیز بیشتر در بولوار فرحزادی، بلوار آیت‌الله کاشانی، خیابان ایروانی، خیابان ۱۵ خرداد و خیابان دماوند ثبت شده است.

بر اساس اطلاعات ثبت شده، در سال ۱۴۰۰ تعداد فوتی ها در خطوط ویژه ۱۸ نفر است که سه نفر عابر، یک نفر سرنشین خودرو و ۱۴ نفر راکب یا سرنشین موتور بودند.

بیش از ۸۵ درصد فوتی‌های تصادفات را مردان تشکیل می‌دهند. در این پژوهش به سهم عابران فوتی در سال ۹۸، پرداخته شده که بر اساس آن مشخص شده تنها در ۴۰ مورد از ۲۸۳ فوتی عابر پیاده ثبت شده در این سال، تعداد ۱۲ نفر از فوتی‌ها کارگر شهرداری هستند.

بر اساس ا طلاعات تصادفات ترافیکی شهر تهران، به طور میانگین در حدود ۵۴ درصد فوتی ها مربوط به بزرگراه ها، ۳۴ درصد مربوط به خیابان های اصلی و ۱۲ درصد مربوط به سایر اجزای شبکه همانند تقاطع ها، میادین، تونل‌ها، پل ها و رمپ‌هاست.   منبع

لینک کوتاه : https://asrshahrvand.com/?p=295004

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

.
.

ارائه خدمات مالی و مالیاتی در موسسه حسابداری محاسبان تلاشگر خبره

.

درباره پایگاه خبری عصر شهروند: عصر شهروند رسانه ای تخصصی در حوزه اخبار شهری است که با کنار گذاشتن ملاحظات و تعارفات معمول در پایگاه های خبری تحلیلی ، مطالبات و مشکلات شهروندان را در زمینه های گوناگون پیگیری می کند . از جمله اولویت های سایت عصر شهروند ، بازتاب واقعی اخبار استان تهران ،نگاه تحلیلی به مسائل و مشکلات شهروندان تهرانی ، نهایت دقت و سرعت در بازنشر اخبار ، رعایت امانتداری در خبرهای نقلی و دید همه جانبه ،صادقانه و بیطرفانه در تولید خبر است . عصر شهروند همه تلاش خود را برای ایجاد روحیه امیدواری در بین همشهریان تهرانی و پرهیز از ایجاد تشویش در جامعه می کند . امید است به یاری شما همشهریان عزیز عصر شهروند بتواند گامی هرچند کوچک در مسیر اطلاع رسانی صحیح و مفید در جامعه بردارد و پیگیر مشکلات و دغدغه های شهروندان از اعضای شورای شهر تهران ، مدیران و مسئولین استان تهران باشد .